Äntligen

Gubben stannade. Framför honom ett stort hygge och sedan ett äldre skogsparti. Allt inbäddat i djup vit snö. Bakom sig hade han hela den långa stigningen från sjön och upp över Morbergsåsen. Den som i väst slutar med Trollberget och dess hänförande utsikt över Fagerlidstjärnen.

Han var lycklig. I snart tre månader hade snön tvingat Gubben att hålla sig till vägarna nere i byn. Men äntligen hade han hittat en hyggligt plogad skogsbilväg så att han och hundarna kunde ta sig ut.

Varför någon plogat den visste inte Gubben. Kanske någon avverkning var på gång längre in den milsvida och obebygda skogsmark som sträckte sig ända ner mot Grangärde. Men i natt hade det kommit dryga två decimer nysnö. Inte så konstigt att Gubben andades tungt och att hjärtat bultade i bröstet efter den långa stigningen.

Han återhämtade sig snart. Asta drog och ville vidare. Hennes jaktdrift tvingade Gubben att ha henne kopplad. Urax var redan långt framför, ja, nästan vid skogsbrynet.

De tre vandrarna fortsatte och ägde marken de gick i. Tystnaden, alla spår och dofter. Allt var deras att ta för sig av. Och Gubben njöt av sin morgon mitt ute i intet och allt. Där tankar stimuleras att vandra sina egna ostörda vägar. Efter en halvtimme var de framme vid Mulle.

*****

Gubben körde inte direkt hem utan tog vägen över Persbyn för att titta in till Kneplund. En mycket besviken Kneplund skulle det visa sig. Den så listigt gillrade fällan hade inte slagit igen och den mystiske ”Graningemannen” var alltså fortfarande på fri fot!

9 tankar om “Äntligen

  • Ja, det är nedrans, verkligen. Men nu har jag hört att Kneplud bygger om fällan – någon har antytt att det kanske kan vara en dam i Graningekängan…

  • Här jobbas för högrtyck. Dels för att bli av med lågtrycken men framför allt fånga in Graningemannen (eller kvinnan). Det finns tydligen även en Post-Pia 😀

 1. Hej Gubben!
  jo det har jag bestämt för mej ska kolla
  när vi har ätit här.
  Jag önskar dej en trevlig Måndag.
  Ha det bäst.

  PS:Jag älskar när snön är så ren och vit som du visar.
  Men när den blivit smutsig då är det inte roligt längre.DS:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.