Gränsen passeras men Jon B. är forberedt

Aningen kallt visserligen, men gubbarna njöt ändå av färden när de drog fram över Grövelsjön på sin väg mot norska fjällvärlden. Arto körde först med Charles bakpå skotersoffan och C-G sittandes på släden. Efter kom Lasse och Gubben dragandes ytterligare en släde full med nödvändigheter som skulle såväl värma som bidra till stämningen.

Någon kilometer söder om Sylen svängde de rakt västerut med kurs på broderlandets rödningvatten. Spänningen steg. Alla var fullt medvetna om den kalabalik de orsakat på Hardangervidda för dryga året sedan. Om det inte varit för utrikesminister Calle B Ildts goda kontakter med sina kollegor i Stortinget hade gubbarna troligen hävt sin sista bägare och förtorkat i Haldens fängelsehålor.

Men denna gång var de bättre förberedda. Och norska försvaret skulle aldrig hinna blinka innan deras operation var genomförd…

Generalmajor Jon B. Fosse, chef för de norska markstridskrafterna och för tillfället stationerad på garnisonen i Österdalen, sänkte fältkikaren och kallade till sig sin stabsofficer, Kjell Magne Hagen. – Svenskene ser ut til å krysse grensen sør for Sylen, akkurat som forventet. Gi ordre på standby røde og aktivere bakholdsangrep ve Gröverlåa!

Hela norska haeren, 217 man minus en sjuk och fyra skidåkare som kommenderats till Falun, var mobiliserad till trakterna mellan Sylsvola och Salsfjellet. Denna gång skulle de svenska gubbarna oskadliggöras direkt och innan de hunnit iscensätta några för fosterlandet generande aktiviteter. 

Gubbarna korsade gränsen enligt plan, klockan 011.15 prick.

7 tankar om “Gränsen passeras men Jon B. är forberedt

 1. Jaha, då var det slut på frea,
  Gubben är tillbaka.
  Fick du någon fisk?
  Eller ”torska du dit”…
  Släppt p g a lösa bolymer.
  Förstod väl det.
  Här gäller det att dra
  förhastade slutsatser.

  (I vilket fall har du varit saknad)

 2. Jag kan köra skotern nästa gång. Då kör vi ifrån dom och hinner dra upp fisken innan dom har dragit på sej långkalsongerna 🙂
  Men blanda drinkar får ni göra själva. Måste man blanda så mycket om man håller sej till whisky? Eller är det fel dryck vid fiske…näeee!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.