Nyklassisk energiform ger byborna nytt hopp

Det är gubbarna runt C-G Svensson, föreningens ordförande, som själva tagit tag i byns framtida energiförsörning. – Kraven på lösningen har varit hårda, berättar Arto Lipponen i Utrippan och Helmer Kneplund i Farsdalen, vilka båda svarat för det egentligs konstruktionsarbetet.

– Principen är lika klassisk som klimatsmart och bygger på två grundstenar; Einsteins slutsats att energin är oförstörbar samt att statisk energi är den enda riktigt stabila energiform som kan lagras över tid utan att mattas, säger gubbarna förtjust.

Nu testas den första prototypen av ”energistator” av Elsa på OK-macken. Utrustningen är placerad i tvätthallen, som ju ändå ska stängas p.g.a. kommande bilbrist, och Elsa är ännu så länge nöjd med den energibesparing hon uppnått. 

– Jag kan sitta här nästan hela dagar utan att förbruka den minsta lilla kilowatt, berättar Elsa, men ska jag vara ärlig så var det var lite roligare att sälja bensin…

Gubben själv dricker sitt morgonkaffe som vanligt hos mr.J.

18 tankar om “Nyklassisk energiform ger byborna nytt hopp

 1. Det verkar trevligare att göra av med energi på skogspromenader. Det bästa vore om man kunde spara energin och tanka den vid tillfällen som storstädning, biltvätt och potatisupptagning.

  • Vi funderar just nu på det! Problemet är att överföra den statiska elektriciteten till lägesenergi i Elsas tvätthall – men vi jobbar på saken 😀

 2. Undrar vart Gubbens pittbajk tog vägen…
  Ja, om det blir bilbrist kanske den kan funka med nåt raketbränsle.
  Eller har Gubben lånat ut den till nån tågvärd?

  • Pittbajken byttes bort mot ett par Ardbeg och en cigarr. Men den är inte långt borta och jag kan låna den då och då för att få lite fart mellan … äh, under rumpan alltså 😀

   • Ja du Gubben…tänk om det kunde vara lite mer fart mellan…äh, under folks rumpor i största allmänhet. Varför är alla så trööööga tror Gubben? Är det energitillförseln som fattas?

 3. ”Bönor till ”bönorna””
  Den banderollen var väl med i Rämmens
  första maj tåg? Om inte kommer det
  ett första maj nästa år.
  Tiden går med en ryslig fart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.