Vädra upp i vind och skjut av några byråkrater

Urax stannade, vädrade upp mot vinden. Hela kroppshållningen vittnade om högsta beredskap. En beredskap som Gubben bara kunde ana genom hundens agerande. En flock rådjur? En frispringande hund som häromdagen när de brakade samman med en stor schäferhanne? Älg? Urax visste! Och Urax gav sig av!

Rusningen varade bara några sekunder. Gubbens kommando hejdade hunden. I buskaget vid hyttruinen skymtade de ljusa skinkorna på fyra bortflyende rådjur. Urax återvände. Sneglade uppfordrande på sin husse. – Godisbiten då!

De tog stigen över den gamla hyttplan. Förr sjöd här av liv och verksamhet. Två affärer i den lilla byn såg till att folk kunde skriva upp sina matinköp och andra förnödenheter. Bensinstation. Verkstäder lagade. Bär plockades. Folk vädrade upp mot vinden – högsta beredskap att agera. Företagsamheten blomstrade. Nu är den tiden borta.

Istället för företagsamhet har vi byråkrater.Urax ylar över sakernas tillstånd Byggnadsnämnd, naturskyddsområden, k-märkning, hälsovårdskontrollanter, miljöprövning, vargkramare, kollektivavtal i lingonskogen och andra liknande blöta filtar. Beredskap att agera är ersatt av väntan. Väntan på att något under ska inträffa.

Under tiden klagar vi på dålig service, höga bensinpriser, låga pensioner och indragna sjukersättningar. Samtidigt som glesbygden har landets högsta kommunalskatter, längsta avstånden och sämsta vägarna är politikerna tydliga. Hela landet ska leva!

– Jo, jo, muttrade Gubben för sig själv och sparkade undan en gren som blåst ner sedan han gick här senast. – Varför i helsike kan inte kommunen hålla ”min” stig ren från skräp? Och var är tunnelbanan? En pissoar skulle sitta fint. Och en taxistolpe vid anslagstavlan…

Tur att vi har hembrygdsföreningen. Och tovningsklubben!

10 tankar om “Vädra upp i vind och skjut av några byråkrater

 1. Vilken bild på Urax! Vad fin!
  För övrigt så är det synd och skam att glesbygden avfolkas allt medan folk tränger ihop sig i städer och är ensamma som de aldrig varit förr.
  Detta kan jag säga med stor säkerhet för jag är övertygad om att det finns större gemenskap ute på landsbygden (på gott och ont) än det finns i storstäderna. Och jag har som bekant aldrig fel 😉

 2. Ping: Glesbygden och infopolitiken | Henry Rouhivuori

 3. Skulle gärna krama den där vargen 🙂

  Vilka krav Gubben har på glesbygden!
  Det heter ju GLES-bygd.
  Glest mellan allt.
  Det finns dom som jobbar hårt för att det ska bli glesare och glesare. Då kan ju inte Gubben komma och försöka hålla ihop det hela med bra vägar och sånt!

 4. Det är väl mest gleshåriga och glestandade som bor i glesbygd nuförtiden. Men faktiskt håller jag med Gubben; nog borde det genomföras en avurbanisering. Det skulle lösa problemen med trängsel, gettofiering, bristande social kontroll o s v. T ex kunde riksdagarna decentraliseras så att debatterna och omröstningarna skedde på distans, vilket skulle föregå med gott exempel för det övriga samhället.
  Se vidare mitt dagens inlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.