Välvillig terror och oförsvarligt illdåd

Det är jobbigt nu. Tikar sprider utan hänsyn sina löpdofter över byn. Urax får ingen ro. Ränner som en tok mellan dörren och fönstret. Förgäves spanar den pilske ut genom rutan. – Var är hon som vill mig så väl? Varför utsätter hon mig för denna terror?

Gubben själv undrar över andra livets gåtor. Hur kan ett ruggigt försök att mörda ett stort antal oskyldiga människor analyseras ner till ett beklagligt självmord? Hur kan en sådana extremisters illgärningar försvaras av pirater här och här och t.o.m. professorer? Terror kan möjligen förklaras men aldrig försvaras. Dags att tänka till!

Klen tröst att kommunen tänt lampan…

19 tankar om “Välvillig terror och oförsvarligt illdåd

 1. ”Inget ont som inte…” det är dags att få upp ögonen även i Sverige. Vi skall vara glada att det inte blev värre. Eftersom grannländerna ligger före i sin planering, förmodligen p g a tidigare erfarenheter från andra världskriget och judeförföljelser, kan det finnas något att lära från dem.

  Tråkigt bara om man drar en hel religion ”över en kam”, som det blir så himla lätt att göra bland okunniga. Misstänksamhet är inte en underlig företeelse i det här sammanhanget. Och tänker man tillbaka på historien jag antydde, så är man förmodligen rädd för att ”ställa upp” oavsett vad man som muslim själv tycker. Situationen är för-jä-ig.

  Nej, jag är inte muslim. Jag är både döpt och konfirmerad i Sverige och har inga planer på att gå ur den svenska kyrkan. Det jag skrev är bara en tankegång i samband med artiklarna.

 2. Låt oss föreställa oss (hemska tanke!) att denne man hade lyckats fullständigt i sitt uppsåt. Hade kommentarer av den typ, som de du räknade upp, förekommit också då?
  Hade Hjerpe också då i sin analys påpekat att händelsen först av allt måste ses som en personlig tragedi och att den givetvis redan utnyttjas av muslimfientliga propagandister.
  Man blir beklämd.

 3. Många brottas med konflikten mellan tron på att all religion är av godo ( i detta fall islam)och det faktumet att Koranen uppmuntrar till illdåd som denna. Av de två alternativen är det bekvämare att välja den att all religion är av godo och blunda för Koranens uppmaningar till att döda otrogna. Men om man gör det så måste man hitta på ett nytt motiv till illdådet. Jag har hört allt från främlingsfientlighet till galenskap. Problemet med det är att bombaren själv säger sig utföra illdådet i islams namn. Därtill påstår man då att problemet ligger i det svenska samhället, inte i militant islamism.

  • Iband kan jag se det som en sorts mognad, en religiös mognad. kristendommen var ju inte nådig den heller – tänker på 1000-talets korståg. Men som sagt, det var 1000 år sedan!

 4. Men Gubben… nu får du nog hålla i hatten och låsa in dej i garaget ett tag!! Annars blir det nog sabotage av lampan eller nåt 😉

  Gubben kan sitat där och fundera lite på livets gåtor medan han bygger en raket eller nåt annat stolleprov.

  Ta med Urax också så kan han baka kanelbullar. Kanelen sätter stopp för dom där spännande dofterna.

  Och väck inte han redaktörn fb 😉

 5. Hur mycket elände har inte religionen ställt till med !? varför måste människan absolut tro på något som inte går att bevisa? Varför kan vi
  inte hålla oss till vetenskapen? Är vi så svaga och osäkra?

 6. En fanatiker är en fanatiker oavsett var h*n har sina sympatier, politiska eller religiösa. En minoritet som förstör för sina medmänniskor, majoriteten. Det är inte länge sen kristna dödade och lemlästade i religionens namn.

  En fanatiker lyssnar inte på sånt som sunt förnuft och medmänsklighet. Frågan är väl hur mycket övervakning vi är beredda att stå ut med, för den måste ju gälla öven mig och dig. Vem vet, någon av oss kanske är en galning som visar ett falskt ansikte just nu och i hemlighet planerar ond bråd död åt dom som misshagar oss.

  • Motståndet mot övervakning har fått märkliga proportioner när det gäller sammhällets behov av att förhindra brott och elände. Jag brukar jämföra med Internet och Facebook – där kan man tala om att vi är kartlagda men av någon anledning är det ingen som reagerar på det …

 7. Jag ögnade bara igenom Anna Trobergs blogginlägg, men jag kan hålla med om andemeningen: är det värt att vi alla medborgare ger upp vår personliga integritet bara för att kunna säkerställa (om ens då?) att SÄPO i förtid kan hitta en terrorist innan denne skall begå sitt brott?

  Och så håller jag med om att man kanske inte skall dra slutsatsen att vi p.g.a. en terrorist med persisk(?)/kurdisk(?) härkomst gör att alla människor med samma bakgrund skall betraktas som potentiella terrorister. Jag är osäker på attentatsmannens ursprung eftersom en god vän till mig påpekade att förnamnet var ovanligt i kombination med efternamnet.

  I övrigt: död åt alla terrorister! Och de får gärna klara av saken på egen hand. Ensamma.

 8. Peter: Jag kan också hålla med om ett antal självklarheter i hennes postning. Men jag kan aldrig köpa hennes syn på terroristen som offer, aldrig i livet om man säger så!

 9. Uppenbarligen har terroristen lyckats, för vi hetsar mot varandra.

  Återinför det gamla härliga feodalsamhället, med några få i toppen, och alla vi andra är deras slavar, lurade till att tro att vi kommer till paradiset, bara vi slavar till vår död.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.