Småländsk väckelse och raggmunk

Gubbens k. hustru stod inte att känna igen. Rosig och trallande dukade hon upp söndagsmiddagen.  Raggmunk, fläsk och nykokad lingonsylt. Sedan insisterade hon på att få läsa bordsbön. ”Ty så plägades i mitt bardomshem…” Gubben protesterade inte. Han brukar vara ganska medgörlig när det luktar raggmunk i stugan!

– I begynnelsen skapade vår Herre Småland.

Det lyste som av ett märkligt sken runt hustrun vid denna början!

Granar och tallar samt bäckar och stenar placerades omsorgsfullt ut på berg och i dalar. Men inte hindrade det! Nej (nu lyfte hustrun armarna mot kökslampans flugpapper).

In vandrade lingon och andra smålänningar och dessa beto sig fast i landskapet och skapade tegar med potatis och stigar däremellan (Med vänstra armen visade hon hur dessa livsnödvändigheter bredde ut sig och fortsatte).

– På en av dessa stigar kom igår en oskarshamnare gående. Han stannade, pekade på var och en och sade på energisk småländska. ”Förvisso är vi fast i samma gamla morän, MEN! Kamrater! Nu rullar vi ut de gamla stenarna och plockar fram särskrivningarnas sociala stubbrytare. Amen!”

Även Gubben insåg nu storheten i det som hänt. Småländska särskrivna sociala raggmunkar! Det är annat än släpig stockholmska…

14 tankar om “Småländsk väckelse och raggmunk

 1. Godmiddag eller Godfrukost Gubben!
  Hahah du är då aktuell och så på pricken roligt är det med .Trevligt att du får inmundiga dina sociala raggmunkar med likasinnade . Känner doften av det stekta fläsket hit ut med Bara det inte är kokt med så! ,,En bra måndag tillönskas folket däruppe vid Rämen

 2. Grön av avund sitter jag här, jag som inte *kan* göra raggmunk hur jag än bär mig åt 😦
  Det får bli kokt potatis här hemma idag igen. Sicket hundliv jag lever trots katter överallt. 😉

 3. Raggsockor på för både munkar och nunnor i dag Gubben 😦 Kan Gubben be en bordsbön eller stolsbön eller kaffebön eller vadsomhelst för bön så att den där våren kommer tillbaks. Jag skulle ju plantera lingonsylten idag å så snöar det! Ring Maud Gubben! Be snällt om lite värme…

  • Kärringen vägrar att svara på mina inviter. tror du hon har sån där skypetelefon – jag vill se kärringen i vitögat. Och toffla till hen med raggfoten.
   Glöm inte att rensa lingon från ben och fjäll 😀

 4. I tidskriften Medicinsk access blev nyligen lingon utsedd till nyttigaste bäret i vår hage. Bäst antioxidant och god effekt på att stoppa diabetes. Den som mot all förmodan skulle vilja anmärka på raggmunkar, fläsk och lingonsylt ur hälsosynpunkt har därmed inget att hämta.
  De där vid Stureplan vet inte vad de missar, och egentligen skall vi inte heller upplysa dem, för vem vill ha de där innefolket ute på landet.

 5. God onsdag på dig Gubbe.
  Vad gör du uppe i Rämen idag då:? Solen skiner ju så har du utejobb kanske i skogen med Urax…inte sett till dig sedan du blev utspisad med de förnämliga raggmunkarna!
  Kanske har du förätit dig på dem fniss..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.