Litterärt uppror i Knohult oroar

Gubben låg under sin gamla Alfa och brottades med en trasig stötdämpare när Arto slet upp garagedörren och störtade in.

– För helvete, Gubben, lägg ifrån dig skiftnyckeln och häng med…

Arto struntade i Gubbens protester, slet tag i vänsterbenet hans, drog fram gamlingen och med ett bestämt tag i overallskragen ryckte han upp honom från liggbrädan. Först när de satt i Artos skramlande Roverjeep och höll i sig så knogarna vitnade (Arto kör så) fick Gubben veta att de var på väg till Knohult.

– Åsa-Nesse har fått bokfrossa efter att lyssnat på den där Liza Marklundskan, berättar Arto för den så brutalt kidnappade Gubben. Så nu har han bestämt att alla jävla författarhäxor och deras böcker ska brännas på bål. Vidbränd (frivillig brandman, Vidar Brändman, Gubbens anm.) är redan där med brandsläckarn och fan vet om inte ordningsmakten också är på väg.

Gubben insåg att det var bråttom om Åsa-Nisse ska räddas från ett liv bakom galler med vatten och bröd som dagligt spis. Men kunde inte låta bli att undra över att Åsa-Nisse överhuvudtaget ägde en bok av Liza M. Fast konstigare saker har ju hänt. Och karln var ju läskunnig efter vad Gubben förstått. Det brukade ligga en välläst PinUpp-tidningen på dasset i Knohult…

Väl framme stod där mycket riktigt en ilsket röd Åsa-Nisse på ladugårdsbacken. Och friska lågor slog upp från ett litet men symboliskt stort bokbål vid vilket frivillige Vidbränd stod böjd över sin brandsläckare.

– Fan ta dig Vidbränd om du släcker lågan, skrek Åsa-Nisse i falsett. Här ska ingen djädrans ordvrängare jämföra hederligt folk med Juhultarn.

I sista stund ångrade han dock sig och lät Vidbränd rädda det som återstod av Knohults enda litterära skatt – en nu vidbränd PinUppa i vågat utförande från 1959.

Undrar nu bara hur vidbränd denne man måste bli innan han blir helt oläsbar?

14 tankar om “Litterärt uppror i Knohult oroar

 1. Ja, nu har nog hon den där Liza fått ihop material till ännu en bok baserad på en sann historia. Den här gången vet vi dock i förväg att den (S)anningen kan vara lite varierande 😉

  Kramar <3<3<3

 2. Hej Gubben,
  skönt att du ha hitta täbaks igen. Åkt genöm byn din å ja tro ja såg va vinjettbildn ä tagen nånstans. Hä såg lugnt ut i byn. Välkommen mä dina undäfundiga analysä igen!!!!
  Tunhuken

  • hej Tunhuk, Jasså det var att åka igenom byn minsann. Och utan att stanna upp hos Gubben. Inte trodde jag att du var av den blyga sorten 😀 Men nästa gång ska jag själv hålla ögna öppna!

 3. Tittar in och vinkar från Kanada… till Dig Gubben (och inte till bruttan på bilden. Det överlåter jag till Arto.)
  Hoppas allt är väl med Dig, familj, hund och alla vännerna här på rämmenbloggen.
  Jag har allt saknat er alla med era roliga kommentarer, men så rinner inspiration bort och då blir det just inget mer än ”tomma” ord från mig.
  Mvh Margareta… ok kram då 🙂 till alla som vill ha en.

  På fb finns en avd. som heter utrotininghotade ord. Den behöver ett upplyft p, det finns tid.

  • Hej MissiZippi,
   Det var roligt att du tittade in. Jo minsann, nog har jag saknat dig med och dina berättelser från palmer och sol. Men nu får du sätta fart och rapportera vad som händer under lönnarna!
   Kram tillbaka!

 4. Hej Gubben! har inte sett dig på länge, men efter Financial Times beröm av
  hästsvansen trodde jag inte att du kunde hålla dig?!

 5. Gubben! Det är LångkalsongSäsong och alla har tagit upp sina båtar! Dessutom är det för sent på året för politik 🙂 Eller för sent på kvällen. Eller nåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.