Onda och goda snytingar i åsiktskorridoren

När Gubben var ung var alla som hade pengar över i slutet på lönen högerpartister. De som jobbade på fabrik och kokade soppa på rester var socialdemokrater. Bönderna var centerpartister. Småborgerliga typer (som t.ex. gubbens skollärare) var folkpartister. Några få ansågs som potentiella landsförädare och kallades kommunister.

Det var en utmärkt tid på många sätt. Ordning och reda på samhällsklasserna och det gavs ändå goda utrymmen för lite hemtrevlig avundsjuka och väl dold förakt bakom en artig fasad av Ni, Herr, Fru eller mer specifika tilltalsprefix som Disponenten, Doktorinnan eller Pastorskan.

Ungefär som nu, med andra ord. Bortsett från att kommunister anses rumsrena och att vi fått företeelser som SD, MP, KD och Fi som rör om i klassbegreppen. Dessutom har vi kastat bort viktiga klassmarkörer som titlar  vilket gör det omöjligt att skilja en doktorinna från en socialsekreterare. Och avundsjukans och föraktets uttryck är måhända inte så värst hemtrevliga längre utan florerar hämningslöst på s.k. sociala medier.

Och så har vi fått åsiktskorridorer! Korridorer som gör att vi kan skilja på goda och onda och kan banka varandra i huvudet med diverse etiketter. Väldigt praktiskt till dess verkligheten skakar fram sprickor i korridorens väggar…

Men i Rämshyttan finns inga korridorer. Här är riktigt trevligt faktiskt. Visst händer det att byns damer blir oense ibland. Men det löser dom elegant i ruta 23… boxing lady

2 tankar om “Onda och goda snytingar i åsiktskorridoren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.