En neger i byn

När Gubben var ung tog familjen vårdnaden om en neger över en jul och nyår. Året måste varit runt 1955. På den tiden var det inget konstigt med negrer även om de var sällsynta. (Anm: I dag finns inga negrer alls. Dom försvann på 70-talet. )

Anledningen till detta vårdnadsåtagande är dolt i glömska men Gubben vill minnas att negerynglingen blev strandsatt på Högsbys järnvägsstation och behövde tillfälligt husrum. Och familjen drabbades förmodligen av julens välvilja och tog negern med sig hem till gården.

Detta blev traktens första asylboende långt innan någon hade förstånd nog att ta betalt för boendeformen. Boendet på gården fick inte heller några som helst politiska konsekvenser.

Men i familjens fall, och i högsta grad för den unge Gubben själv, fick dock negerboendet mycket oväntade ekonomisk konsekvenser. Mer om detta längre fram. Till dess en bild på en riktig negerkung. Och kom ihåg, på denna tid fanns det sådana, både okrönta och okränkta! Därför finns negrer även i detta tidsdokument. Om det må kränka någon så är det väl så!negerkung

4 tankar om “En neger i byn

    • Bilden är nog ganska fejkad… men det är het sant att min familj tog ”hand om” en neger (färgad heter det väl idag – bara inte någon får för sig att kalla mig ofärgad eller färglös— då blir JAG kränkt 😀 )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.