En medicinman på gården

När Gubben var ung och familjen, vilket Gubben förtäljde i går, hade tagit till sig en neger på gården, julen år 1955 eller däromkring. Eftersom det var tämligen ovanligt med negrer i denna trakt under denna tid så väckte negerynglingen stort intresse, ja nyfikenhet är kanske närmare sanningen, hos oss barn.

Han talade engelska – bara en sådan sak – och hade det inte varit för Gubbens språkbegåvade storasyster så hade vi fått nöja oss med det vi kunde se. Brunsvart i hyn, nästan vita handflator och kolsvart smålockigt hår. Riktigt likt de bilder på negrer Gubben sett i fars och mors konversationslexikon. Fast utan pilbåge, spjut och sköld.

Ynglingen studerade medicin. I Göteborg. Han hade en tjusig ”Medical Journal” i vilken han då och då läste och däremellan lät ligga framme på soffbordet. På baksidan satt en etikett ”Läsexemplar” vilket antydde att medicinmannen förmodligen hade goda kontakter med någon institution inom området.

Då blev den unge Gubben mer konfunderad av medicinstudentens föreläsning på annandagens förmiddag. Om hur enkelt det skulle vara för honom att med ett enda handgrepp om nacken förpassa familjens tax till dödsriket. Det gällde bara att ha den rätta kunskapen om djurets anatomi.

”Borde inte doktorer vara mer intresserade av hur man håller varelser vid liv än beröva dem detsamma?” tänkte Gubben men behöll dock sina funderingar för sig själv. Ville liksom inte förstöra den i övrigt goda julstämning som rådde på gården. Istället valde han att hädanefter se till att familjens lilla hund inte hamnade för nära medicinmannens vita handflator. (Forts följer)medicinmannen

4 tankar om “En medicinman på gården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.