1750 st 2-öres kolor

När Gubben var ung hade familjen tagit till sig och givit en vilsekommen neger tillfälligt boende på gården. Det var under julen år 1955 eller däromkring. Se tidigare inlägg! (Anm: På den tiden var det inget konstigt med negrer även om de var sällsynta. Gubben vet mycket väl att det numera inte finns några negrer. Dom försvann på 70-talet.)

Negerynglingen, tillika medicine studeranden, hade nu lämnat gården försedd med (tack vare min käre Far) nyinköpta livsnödvändigheter i väska och betald enkelbiljett till sin studieort, Göteborg. Familjen var, trots dessa expenser, tydligt nöjd med att boendet kunnat avvecklas i en känsla av hjälpsamhet blandad med en förmodad anda av tacksamhet.

Familjen hade nu möjlighet att återgå till ett normalt liv på gården om inte varit för att den unge Gubben gjort en omskakande upptäckt. Julklappspengarna, som han förvarat i ett kuvert nedstoppad i en ficka till finkavajen, omsorgsfullt upphängd på galge i övre hallens garderob, var borta.

Trots att alla tänkbara andra alternativa förvaringsplatser nogsamt undersöktes var julklappspengarna definitivt borta. Alla de trettiofem kronorna! En på den tiden ansenlig summa. Betänk att en biobiljett på byns biograf då kostade 75 öre. Och att en kola kunde köpas i järnvägskiosken för svindlande 2 öre! Fortsättning följer!

kola

 

2 tankar om “1750 st 2-öres kolor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.