Jakten på julklappstjuven inleds

När Gubben var ung hade familjen tagit till sig och givit en vilsekommen neger tillfälligt boende på gården. Det var under julen år 1955 eller däromkring. Negern hade nu rest men unge Gubbens julklappspengar var borta. Se tidigare inlägg! 

Den unge Gubben var bedrövad. Och berövad på sina julpengar. Betänk också att händelsen inträffade före det att Tage Danielssons julsaga om Karl-Bertil Jonsson, på ett synnerligen försåtligt sätt dessutom, luckrat upp barns rättsmedvetenhet. Den unge Gubben ansåg därför att det var ett allvarligt kriminellt tilltag att sno andras egendom. Och ”någon” hade snott hans julpengar. Om detta rådde inget som helst tvivel! 

På den tiden läste unge Gubben med stor förtjusning s.k. ungdomsdeckare. ”Kalle Blomkvist, mästerdetektiven lever farlig” och ”Jan, och spåret i snön” hade nyligen konsumerats. Inspirerad av dessa upprättade Gubben en lista över personer som befunnit sig i huset vid tillfället för brottet: Far, Mor, Storasyster, Lillasyster, taxen Jackman, Emil (ladugårdskarlen) samt Negern.

En omsorgsfull utredning av personerna på listan vidtogs. Detta var ju ett allvarligt brott och sekretessen måste dessutom vara total. Det gällde att vara riktigt säker på vem som tjuvar den unge Gubbens julpengar innan några anklagelser fördes fram. Fortsättning följer!jan
Anm: På den tiden var det inget konstigt med negrer även om de var sällsynta. Gubben vet mycket väl att det numera inte finns några negrer. Dom försvann på 70-talet. 

 

2 tankar om “Jakten på julklappstjuven inleds

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.